Prioriteren van werkorders voor maximale waarde
Scenario: Een SaaS-bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe set functionaliteiten voor hun klantenportaal. Dit portaal is essentieel voor klanten om toegang te krijgen tot hun accounts, rapportages te genereren en andere diensten van het bedrijf te gebruiken. Met een steeds toenemende gebruikersbasis en concurrentie in de markt, staat het bedrijf onder druk om voortdurend nieuwe waardevolle functies te lanceren om klanten tevreden te houden en nieuwe klanten aan te trekken.
Uitdaging: Het ontwikkelingsteam heeft momenteel 20 verschillende werkorders openstaan. Deze werkorders variëren van dringende herstelacties tot het toevoegen van nieuwe functies die door verschillende belanghebbenden zijn aangedragen. Het probleem is dat het team beperkte capaciteit heeft en niet alle taken in één enkele sprint kan uitvoeren. De vraag is: welke taken krijgen prioriteit om de maximale waarde voor zowel de gebruikers als het bedrijf te leveren?
Actie van de product eigenaar: De product eigenaar besluit om een serie vergaderingen te organiseren met de belangrijkste belanghebbenden, waaronder vertegenwoordigers van het verkoop- en marketingteam, de klantenservice, en enkele grote klanten. Tijdens deze vergaderingen verzamelt de product eigenaar gedetailleerde terugkoppeling over welke functionaliteiten volgens hen het belangrijkst zijn voor het behoud van bestaande klanten en het aantrekken van nieuwe gebruikers. Hierbij wordt rekening gehouden met de strategische doelen van het bedrijf, zoals het vergroten van de marktpenetratie en het verhogen van de klanttevredenheid.
Daarnaast analyseert de product eigenaar klantgegevens en de terugkoppeling uit eerdere releases om te bepalen welke functionaliteiten in het verleden de grootste impact hadden op klantretentie en -tevredenheid. Hij gebruikt deze inzichten om een lijst met prioriteiten te maken die niet alleen is afgestemd op de huidige behoeften van de gebruikers, maar ook op de lange termijn doelstellingen van het bedrijf.
Uiteindelijk besluit de product eigenaar om eerst de functies te implementeren die het meest bijdragen aan klanttevredenheid en nieuwe gebruikers aantrekken, zoals een verbeterd rapportagesysteem en een intuïtiever gebruikersinterface. Herstelacties die een lage impact hebben, worden naar een later werkplan verschoven, terwijl kritieke gebreken met hoge prioriteit onmiddellijk worden aangepakt.
Resultaat: Dankzij deze gestructureerde en doordachte aanpak kan het team zich focussen op de meest waardevolle taken, wat resulteert in een snellere oplevering van de belangrijkste nieuwe functies. De verbeterde functionaliteiten leiden tot een aanzienlijke toename in klanttevredenheid, wat wordt weerspiegeld in positieve terugkoppeling en een hogere klantevredenheid . Door zijn effectieve prioritering heeft de product eigenaar niet alleen bijgedragen aan het behalen van de bedrijfsdoelen, maar ook aan het versterken van de concurrentiepositie van het bedrijf.